heikkitoivonen Vähemmän pureksittuja hajatelmia arveluttavin tarkoitusperin.

Ymmärtämättömyys Senaatintorille kuljettaa

Tarkoituksellinen tai tahaton. Lukuisat bussit ja muut kulkuneuvot ympäri Suomen kuljettavat parhaillaan huonolaatuista ja väärää tietoa levittäneen agitoinnin siivittämänä aktiivisia vastustajia Senaatintorilla Helsingissä tänään pidettävään mielenilmaisuun hallituksen aktiivimallia vastaan.

 

Aktiivisuutta kulutetaan vastustamiseen. Tosiasioiden kieltämiseen. Väärän tiedon levittämiseen. Aktiivisuutta ei haluta kuluttaa hallituksen aktiivisuuden osoittamiseksi asettamien mittareiden ja minimiehtojen täyttämiseen.

 

Väärää aktiivisuutta ilmeisesti on solmia useita esimerkiksi nollatuntisopimuksia eri työnantajien kanssa, jotta 18 tunnin työssäoloehto kolmen (3) kuukauden aikana täyttyisi.

 

Tai perustaa toiminimi ja yrittää tienata 241 €/kk (vuoden 2018 taso) samaisen kolmen kuukauden aikana.

 

Tai hakeutua työllistämistä edistäviin palveluihin viideksi (5) päiväksi kolmen kuukauden aikana; palveluihin joihin kuuluu myös omaehtoinen opiskelu esimerkiksi erinäisten lyhytkurssien tai avoimen yliopiston opintojen kautta.

 

Tai kuten fiksu työnhakija toimisi, tehdä kutakin noista kolmen kuukauden tarkastelujakson aikana, parantaen edelleen huomattavasti todennäköisyyttä täyttää työttömyysturvan samana pysymisen ehdoksi asetettu aktiivisuusedellytys.

 

Parantaen myös muutoin omaa yleistilannettaan työkokemuksen hankkimisen, aktiivisena pysymisen ja helposti kroonistuvaan työttömyyskierteeseen päätymisen välttämisen muodossa.

 

Edellinen on ilmeisesti siis väärää aktiivisuutta. Oikeaa aktiivisuutta on ammattiliittojen mukaan olla aktivisti aktiivimallia vastaan.

 

Poimein seuraavaan vain pari esimerkkiä aktiivimallin suhteen levitetystä väärästä tiedosta:

 

"...aktiivimallissa jos et löydä töitä, sinua rangaistaan vaikka kuinka yrittäisit. Itse hyväksyn sanktiot vain jos ei aktiivisesti pyri työllistymään tai kieltäytyy tarjotusta työstä." -Eetu Kinnunen (sd.), Työväenyhdistyksen poliittinen sihteeri (linkki)

Väärin. 'Töiden löytämisellä' tarkoitetaan arkikielessä usein kokoaikaisen työsuhteen solmimista, mitä aktiivimallissa ei edellytetä. Edellytetään 18 tunnin - siis tunnin - työjaksoa TAI vapaan kuukausitulon rajan alittavaa 241 € yrittäjätuloa TAI viiden päivän opiskelua, yhtä edellisistä kolmen kuukauden tarkastelujakson aikana.

Aktiivimallissa ei siis edes edellytetä töiden löytämistä. Lyhytaikaisen työsuhteen löytäminen on vain yksi vaihtoehto.

Kinnunenkin hyväksyy sanktiot, jos ei pyri aktiivisesti työllistymään. Kun noin ilmaisee, hyväksyy samalla myös mittareiden asettamisen aktiivisuuden osoittamiseksi.

Aktiivimallin myötä hallitus asetti hyvin lievät rajat aktiivisuusehdon täyttämiselle, ja niitä vastaan on Suomessa käydään merkittävää vahinkoa Suomen muutoinkin huteralla pohjalla olevalle taloudelle aiheuttava vastustavien aktivistien kapina.

 

"Aktiivimallin kaatumisesta hyötyisivät myös yritykset, jotka jatkossa joutuvat käsittelemään läjäpäin epämotivoituneiden työnhakijoiden turhanpäiväisiä hakemuksia." -Harri Virtanen (linkki)

Yrityksille hyvien työntekijöiden löytäminen tarkoittaa aina resurssien kulumista. Erikseen aktiivimallin liikkeelle laittamien työnhakijoiden käsittelystä ei aiheudu mitenkään erityisellä tavalla resurssien kulumista siihen koituvaan etuun nähden, että nyt yrityksillä on mahdollisuus saada tilapäistarvetyölle tekijöitä. Esimerkiksi nollatuntisopimuskaverille työkutsun lähettäminen on varsin vaivaton toimenpide.

 

Toki aktiivimallissa on myös valuvikoja. Valuvikoja on lähes aina missä tahansa toiminnassa ja uudistuksessa, minkä ei kuitenkaan soisi oikeuttavan suuren osan Suomen teollisuudesta pysäyttämiseen päivänkään ajaksi.

Erikseen mahdollisen 4.65 % työttömyyskorvauksen alenemisen sijaan  olisin itse toteuttanut 2.5% yleisleikkauksen työttömyyspäivärahaan, ja aktiivisuusehdon täyttäville myönnettäisiin vaikka se samainen 4.65 % korotus.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (23 kommenttia)

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Jottet sortuisi itse ymmärtämättömyyteen, niin voisitko osoittaa esimerkiksi avoimen korkeakoulun väittämäsi todeksi jollakin lähteellä:
"Tai hakeutua työllistämistä edistäviin palveluihin viideksi (5) päiväksi kolmen kuukauden aikana; palveluihin joihin kuuluu myös omaehtoinen opiskelu esimerkiksi erinäisten lyhytkurssien tai avoimen yliopiston opintojen kautta."

Lyhytkursseja on hyvin rajatusti tarjolla kuten TE-toimistokin toteaa ja niihin päästään eikä vain mennä. Mitä tulee vain avoimeen korkeakouluun menemisen suhteen, niin katsoppa nyt alkuun työttömyysturvalla opiskelun ehdot:

http://www.te-palvelut.fi/te/fi/tyonhakijalle/amma...

Siinä riittänee alkuun perkaamista ja miettimistä onnistuuko se niin ketterästi.

On erikoista, että sinulla on näemmä tieto siitä, kuinka tuolla opiskelulla ehdot täytetään, kun sitä ei tunnu olevan edes TE-toimistoilla ja Kelalla ja ohjeistuskin on vielä laatimatta.

Joten voisitko osoittaa miten tuosta vaan jotain avoimesta korkeakoulusta valitsemalla voit välttää sanktion.

Oma lukunsa on sitten miten työmarkkinatuella elävä Pihtiputaalainen hoitelee kasvaneet avoimen korkeakoulun maksut ja hoitaa läsnäoloja vaativat osuudet jossain yliopistokaupungissa. BTW, esim suositulle palvelumuotoilun kurssille Aalto-yliopistossa on kokonaista viisi paikkaa varattu avoimen korkeakoulun opiskelijoille.

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen

Ei mikään tietenkään onnistu "tuosta vaan" kuten taasen hyvin tarkoitushakuisesti esität. Todella harva asia ylipäänsä onnistuu tuosta vaan, minkä luulisi aikuisikään ehtineen ihmisen jo ymmärtävän sanomattakin.

Ennen kuin jatkan kommentoimista (iltapäivällä, nyt työt kutsuu), niin täsmennätkö hieman pyyntöäsi "osoittaa esimerkiksi avoimen korkeakoulun väittämäsi todeksi jollakin lähteellä." Minkä väitteeni tarkalleen ottaen pyydät osoittamaan todeksi?

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Sen että vain ilmoittautumalla ja menemällä jollekin avoimen korkeakoulun kurssille vältät sanktiot.

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen Vastaus kommenttiin #3

Koska noin nopeasti vastasit, niin vastaan itsekin.

Kommenttisi ja pyyntösi oli siis samaa sarjaa sen "tuosta vaan" kanssa.

Ei noin kuten esität. Vaan kuten edellisessä kirjoituksessani totean, että yksi vaihtoehto "olla vähintään viisi päivää TE-toimiston hyväksymässä, työllistämistä edistävässä palvelussa."

Tottakai täytyy operoida opiskelusuunnitelmansa osalta TE-palveluiden kanssa.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi Vastaus kommenttiin #3

@3. Olen kysynyt TE-toimistolta, että ainoastaan työvoimahallinnon järjestämillä kursseille tai tutkinnoille ei ole mitään esteitä mutta jos menee ulkopuolisille opiskeluille tai kursseille, niissä tulee olla ensin hyväksyntä tai muuten ongelmia tulee.

Heikki Toivosesta huomaa, että hän ei ole perehtynyt aktiivimallin sisältöön eikä tiedä todellisuudesta mitään.

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen Vastaus kommenttiin #6

#6
Kokoomukselaiselle tyypillinen vastaus toisin ajattelijalle?
Hymyilee ylimielisesti.

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen Vastaus kommenttiin #8

#8
Hyvä että laitat edes kysymysmerkin perään, ensimmäiseen virkkeeseesi. Olisi kannattanut laittaa myös toisen perään.

Hymymerkki nyt liittyi pelkästään kommentoija Topi Rantakiven jälkimmäiseen kappaleeseen, jossa uskoakseni monen mielestä Rantakivi "toisinajattelee" asiattomasti tai ainakin ei-rakentavasti. Itse tosin jaksan vain enää hymyillä moisille.

Voisiko muuten viittaamastani kommentista todeta, että kommentoi ylimielisesti?

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen Vastaus kommenttiin #13

Näin tulee kirjoitettua, kun yrittää opetella ymmärtämään tätä nykyajan kasvotonta hieroglyfin omaista viestintää. Kun katson hämärää profiilikuvaasi taidat sittenkin olla aika vakavamielinen. Hymyillään kukin tahollamme mielestämme hymyilyttäville asioille.

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen Vastaus kommenttiin #17

#17 Ok, ei mitään, hymyilevän meidän soisi muutoinkin enemmän vähän kuten toteatkin.

Pyrin toki suhtautumaan asioihin niiden edellyttämällä vakavuudella, mutta ehkei muutama hymy lisää silloin tällöin pahaakaan tekisi?

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

Sen enempää avoimen korkeakoulun kuin yliopiston normaaleille kursseille ilmoittautuminen ei onnistu noin vain. Molemmissa, siis myös avoimen osalta, ilmoittautuminen johtaa perin helposti työttömyyskorvauksen epäämiseen sillä perusteella, että henkilö katsotaan päätoimiseksi opiskelijaksi. Tässä ei välttämättä edes juristin avulla laadittu, hyvin perusteltu ja dokumentoitu vastine auta. Mistäkö tämän tiedän: olen kokenut kaiken tämän oltuani työttömänä - ymmärsin konsultoida ystävääni, kokenutta juristia ja tiesin täyttäväni kaiken vaaditun. Kokemani sai minut keskustelemaan toisten tällaisen kohteeksi joutuneiden kera ja ymmärsin, että tätä TE-toimistossa tehdään ilmeisen paljon. Onko sitten mielekästä estää työttömäksi vastoin tahtoaan joutunutta, opinnot valmiiksi saattamiseen halukasta aktivoimasta itse itseään? Lue tarkkaan Topi Rantakiven kommentti, numero 5.

Otsikostasi olen samaa mieltä. Hallituksemme on se ymmärtämätön ja arvostan sitä, että viimein ja edes tämän verran ammattiyhdistysliike toimii prekaarin, työtömän ja aktivoitavan vuoksi. Kuka tahansa kun voi olla sellainen maassa, jossa perustuslaki ja sen tulkinta (perustuslakivaliokunnan kriittinen lausunto po. mallista) ei merkitse mitään.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Työttömät näyttävät olevan aktiivisia ja koittavat selvittää mahdollisuuksiaan.

"TE-toimistolta karu kirje: 500 asiakasta, en ehdi vastata kaikkiin kysymyksiin"

https://www.talouselama.fi/uutiset/te-toimistolta-...

"Aiemmin Yle teki kaikille TE-toimistoille kyselyn, jonka mukaan yhdellä virkailijalla voi olla Oulun TE-toimistossa jopa 600–1 000 asiakasta ja esimerkiksi Kainuussa luku oli 200."

Siitä vaan asioimaan ja saamaan apua. Olisiko kohtuullista, että tarjottaisiin edes niitä palveluja mikäli sanktioidaan? Se että lain hyväksynnän jälkeen ruvetaan pohtimaan resurssien lisäämistä on surkeaa toimintaa.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Kun sulla Heikki on vahva käsitys siitä, kuinka nämä hommat hoituu ja työtön täyttää ehdot, niin astu hetkeksi vaikka pääkaupunkiseutulaisen vaikkapa Kontulan lähiössä asuvan työttömän housuihin. Samalla hyvä muistaa, että heitä on aika monta samassa liemessä.

Jos olisit hän, niin mistä lähtisit hakemaan itsellesi niitä kolmea nollatuntisopimusta, jotka mainitsit?

Tai jos ryhtyisit yrittäjäksi, niin mistä hakisit itsellesi asiakkaita saadaksesi rahaa?

Alkuun olisi hyvä saada edes sen verran, että toiminimen perustamiskustannus, yrityspankkitili, vakuutus ja kirjanpito saadaan hoidettua. Siinä toki hieman yli viiden huntin työmarkkinatuella operoivalle riittää jo pientä pohdittavaa.

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen

Astun vielä vuonna 2008 Helsingin Pukinmäen lähiössä asuneen Heikki Toivosen saappaisiin, ja muistelen, kuinka kävin kirjaimellisesti useamman rakennustyömaajohdon kopeissa puheilla ja kyselin, löytyykö esim. rakennussiivoustyötä vakioisella tuntipalkalla ja tarpeen mukaan tehden.

Viimein tärppäsi. Aloitin seuraavana päivänä työt. Sovittiin muistaakseni viikon jänteellä työajat eteenpäin kun itsellänikin oli hoidettavia asioita tuolloin paljon päiväsaikaan.

Palaan tähän tuon osalta, että mistä lähtisin etsimään niitä nollatuntisopimuksia. Itse olen tällä hetkellä sellaisella samalla kun opiskelen lisää. Työtä kuitenkin riittää, ainakin toistaiseksi. Jos loppuu niin sitten täytyy etsiä uutta.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Kun työttömyys iski aikoinaan, omaehtoinen opiskelukin (jatko- tai tutkinto-) oli silloin ansiosidonnaista nauttivalta kielletty. Vain joku tunti iltaisin menetteli, (ei esim. väitöskirjan teko) kunhan oli työmarkkinoiden käytettävissä. Jokaisesta ansaitusta pennistä kyni osansa työttömyyskassa ja korkea sivutulomarginaaliprosentti.

Sillon päädyin avoimeen yliopistoon, koska paperilla sitä oli vain 2t/vko. Se oli sallittua. Tein silti perus- ja aineopinnot aika nopeasti (työkkärille en kertonut). Katsoin, että se voisi parantaa asemaani työmarkkinoilla enemmän, kuin neuvottelu jonkun kolmekymppisen va. työkkärivirkailijan kanssa.

Tarjouduin myös tekemään entistä työtäni 2-4t/vko ilman erillistä palkkausta, koska sain työttömyysetuutta. Mutta se olikin (minulle toitotettiin) kiellettyä. Ei siis onnistunut.

Jäykkyyksiä löytyi pilvin pimein sääntösuomesta, joten on hyvä, jos niitä puretaan. Vielä kun saataisiin touhuun (koulutukssa sovellettu) "asiakaslähtöisyys" valtavirraksi, niin työtön voisi liikkua paremmin työllistymisen suuntaan ns. aidoista lähtökohdistaan käsin. - Yrittämisen jarrut ovat myös olleet suuren potentiaalin hukkaanheittoa.

Jättimielenosoitus on ay-magateatteria, jolla ei oe mitään tekemistä työttömien aseman parantamisen kanssa. Lisää kikyjä on tulossa, jos jäämme poteroihimme EMU:ssa ja EU:ssa.

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen

Seppo Saaren suurena Puheenvuoro-fanina kiitän, että kertoo täällä omaa tarinaansa.

Sepon kommenttien läpi alituiseen kajastavan asenteen perusteella en yhtään ihmettele, että noin hän on aikanaa toiminut.

Respekt.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Tarkoitus ei ollut tuoda itseäni esille, vaan alleviivata absurdia järjestelmää.
Siitä kertoo myös konkreettinen esimerkki 100€:n työkeikasta, joka oli työttömälle järjetön, mutta ainoastaan älyvapaata järjestelmää suuresti lihottava:
http://sepsaa.puheenvuoro.uusisuomi.fi/131342-vain...

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen Vastaus kommenttiin #20

En ajatellutkaan, että sinä kovin vaatimattoman tuntuisena itseäsi esille toisit, mutta minä päätin nyt edes hiukan tuoda (sinua).

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Tämä poliittinen mielenilmaisu eli laiton lakkoilu on jatkoa sillä tiellä, jota Suomi-neito kulkee. Tien päässä on ”vastaanottokomiteana” troikka (EU, EKP ja IMF). Silloin hallituksen nykyiset toimet tulevat näyttämään kosmeettisilta verrattuna niihin toimiin, mitä troikan kasvottomat virkamiehet tulevat tekemään. Kreikka on siitä konkreettinen esimerkki tänä päivänä.

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen

Jukka Mikkolan skenaario on valitettavan lähellä edetä kohden toteutumistaan.

Muistan kun reilu kymmenen vuotta sitten, vielä ennen vuoden 2008 pankkikriisiä totesin muutamille, että todellisuudessa Suomen talous ei ole pelkästään huonommassa jamassa kuin esimerkiksi Ranskan, vaan pitkällä Kreikan tiellä.

"Meillä on kuitenkin vahva perusteollisuus" jne. oli mitä vastineena sai kuulla. Nyt se vahva perusteollisuuskin vain on näyttänyt sulavan luonteensa kovin raadollisella tavalla, mikäli olosuhteet sulamiselle suosiollisiksi luodaan.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Jukka Mikkola, kyseessä on mielenilmaisu tai vaihtetoisesti poliittinen lakko, ihan miten vaan, siis LAILLINEN, tämän totesi mm. EK:n entinen työmarkkinajohtaja Lasse Laatunen IL:n tiistaisessa blogissaan, joten älä hyvä mies levitä väärää tietoa.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Mielenilmaisu oli tässä tapauksessa kiertoilmaisu lakolle. Kokoontumispaikka oli täysin väärä poliittiselle lakolle. Eduskuntatalon edusta olisi ollut oikea paikka, koska kansanedustajien enemmistön äänillä laki säädettiin eduskunnassa. Sinne ei voitu tietenkään mennä, ettei olisi loukattu ”omaa väkeä.” SAK:n ja SDP:n välillä on veteen piirretty viiva.
Mitä poliittiseen lakkoiluun tulee, niin käsitykseni mukaan äänestäjä menee poliittiseen lakkoon silloin, kun ei mene äänestämään eikä käytä äänioikeuttaan vaaleissa. Vuoden 2015 eduskuntavaaleissa kolmannes äänioikeutetuista oli käytännöllisesti katsoen lakossa eli ei mennyt äänestämään.

”Lainkäytön emeritusprofessori Jyrki Virolaisen mielestä oikeusvaltiossa pitäisi olla oikeussuojakeinot puolustautua sopimuksen- tai lainvastaisia toimia vastaan ja estää niistä aiheutuvia vahinkoja. Laittoman lakon vastaiset oikeussuojakeinot eivät rajoita laillista lakko-oikeutta.” (Lähde: Wikipedia).

Itse olin yli 40 vuotta työelämässä olematta päivääkään lakossa ja saamatta päivääkään työttömyyskorvauksia.
En ole lukenut Laatusen blogia, joten en ota siihen kantaa.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #22

"Lainkäytön emeritusprofessori Jyrki Virolaisen mielestä oikeusvaltiossa pitäisi olla oikeussuojakeinot puolustautua sopimuksen- tai lainvastaisia toimia vastaan"

Olisikohan emeritusprofessori Virolaisella reseptiä miten oikeusvaltiossa vastustetaan ministerien perustuslainrikkomuksia?

Toimituksen poiminnat