heikkitoivonen Vähemmän pureksittuja hajatelmia arveluttavin tarkoitusperin.

Suomiko kyntäisi Kreikan tiellä - pötypuhetta koska porvari!

Suomi ei ole Kreikan tiellä. Työpaikat ovat kyllä lähteneet Suomesta - heikkojen johtajien ja huonojen ideoiden vuoksi. Johtajuuden ja innovaatioiden puutteen kriisi siis.

 

Nokian ja metsäteollisuuden menestysvuosien jälkeen silloiset hyvät johtajat Suomessa vaihtuivat nykyisiin huonoihin. Koska muualla maailmassa päätettiin edelleen jatkaa hyvillä johtajilla, näkyy se nyt Suomen heikkoutena.

 

Lisäksi ideointikykymme loppui 2000-luvun alussa. Muualla maailmassa ideointia ja innovointia päätettiin edelleen jatkaa - myös siksi ero talouslukujensa osalta kyntävän Suomen ja niin monen muun maan välillä.

 

Hallitus on aivan väärässä syyttäessään muun muassa julkisen sektorin kalliita ja jäykkiä rakenteita sekä työmarkkinoitamme Suomen ongelmistamme. En ymmärrä, millä tavalla ne muka voisivat näkyä suomalaisten vientituotteiden hinnoissa eli kalleutena sekä muutoinkin korkeana hintatasonamme.

 

Julkinen sektorimme ja työlainsäädäntömme rakennettiin pitkälti 1970-luvulla: ne muodostavat hyvän ja toimivan paketin - miksi turhaan lähteä niitä tonkimaan, kun ne likipitäen valmiiksi tuolloin jo muutama vuosikymmen sitten tehtiin?

 

Sipilän hallitus tekee todella karmean virheen, mikäli se leikkaa suomalaisten ostovoimaa pois. Taloudelliset rattaat silloin pysähtyvät, kun rahaa liikkuu vähemmän. Palkkoja tulisi sen sijaan pikemminkin nostaa - jokainen voi kuvitella, millaisen taloudellisen vipinän ja kasvusuunnan Suomi saisi, mikäli palkat esimerkiksi tuplattaisiin! Ostovoimaa syntyisi kosolti lisää!

 

On lisäksi todella väärin, jos hallitus yrittää ottaa pakottavan lainsäädännön keinot käyttöön työelämäratkaisuihinsa. Lainsäädännön ei tule koskaan olla pakottavaa. Työehtosopimuksissa ei saa olla mitään pakottavaa lukuun ottamatta muun muassa TESien mukaisia alarajoja palkoille, joita vähemmän ei tule voida palkkaa maksaa.

 

Akateemisesti viisas mies Kimmo Grönlund lausui hienosti todetessaan Sipilän sote-showsta, että poliitikon tulee sovitella - ei uhitella. Sipilän kaikesta käyttäytymisestä käy selkeästi ilmi uhittelevuus, mikä ei ole hyvä.

 

Kuka Sipilä oikein luulee olevansa? Johtaja? Pääministerikö, joka asioista päättäisi?

 

Pidin itse Kataisen hallituksesta, jossa kuuden puolueen kesken sovitellen tehtiin hienoja kompromisseja, ja kaikki olivat tyytyväisiä. Pääministerin kuuluukin sovitella - ei johtaa ja päättää asioista. Siksi Kataisen hallitus oli niin tehokas.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän JukkaLaulajainen kuva
Jukka Laulajainen

Kataisen hallitus tehokas?

Mutta joo, Suomessa kultaiset kädenpuristukset kämmänneille johtajille ovat aivan naurettavia. Johtajien isot palkat perusteltiin ennen vallalla ja vastuulla, nykyään vastuuta ei enää tunnu olevan. Toisekseen, ennen johtoon ja keskijohtoon pääsi päteviä ihmisiä joilla oli suhteita, nykyään vain suhteet ratkaisevat. Jonkun tädin kummipoika otetaan hommiin juurikaan pätevyyttä tai aikaisempia näyttöjä.

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen

"Kataisen hallitus tehokas?"

Todella. Mitä nyt Paavo Arhinmäki hiukan tuli vetäneeksi turhan oikeistolaista ja porvarillista linjaa.

Toimituksen poiminnat