heikkitoivonen Vähemmän pureksittuja hajatelmia arveluttavin tarkoitusperin.

Suomi maailman lobatuin maa? Ainakin kalliiksi lobattu.

  • Reaalisten yksikkötyökustannusten kehitys Suomessa ja verrokkimaissa.
    Reaalisten yksikkötyökustannusten kehitys Suomessa ja verrokkimaissa.

Suomessa käytetään etujärjestöjen suorittamaan lobbaukseen henkeä kohden 120 euroa vuodessa siinä missä esimerkiksi Yhdysvalloissa 10 euroa. Yli 60 % lobbauskuluista Suomessa muodostuu ay-järjestöjen kautta.

 

Yhdysvalloissa lobbaukseen käytettävät kulut ovat julkisia erillisen rekisteriseurannan myötä, kun taas Suomessa tällaista rekisteriä ei ole. EU-alueen ytimessä eli Brysselissä sovelletaan puolestaan avoimuusrekisteriä.

 

Lobbaus oman viiteryhmän etujen ajamisena on käytännöllisesti katsoen lähes aina osaoptimointia, jossa yhteinen etu ja ajattelu kokonaisuuden suhteen jäävät usein vahingollisella tavalla paitsioon. Suomi lieneekin etujärjestöagitoinnin luvattu maa, ja ehkä suurimmalta yksittäiseltä osin ajautunut osaoptimoijien eturistiriitataistelujen pyörteissä lisääntyneen byrokratian, paisuneen julkisen sektorin ja yhteiskuntaa tarpeettomassa määrin jäykistävän sääntelyn myötä taloudelliseen kuolemankierteeseen, josta taannoin kirjoitin enemmän.

 

VIimeksi mainittuun liittyen, minusta viime vuosina ja lähiaikoinakin nähdyt massairtisanomiset eivät ole olleet mitenkään yllättäviä. Byrokratialla, julkisella sektorilla ja sääntelyllä on hintalappunsa, joihin vapaa kilpailu ei Suomessa edes pääse kovin tehokkaasti painettansa kohdistamaan. Lopussa kaksi esimerkkiä niin lyhytnäköisestä subventiopolitiikasta kuin hölmöstä sääntelystäkin.

 

Liitin tähänkin kirjoitukseen graafin, joka kuvaa yksikkötyökustannusten kehitystä Suomessa ja valikoidusti muissa maissa. Kuvaajan soisi kertovan olennaisimmilta osin kaikille, miksi Suomessa työn teettäminen ei ole kovin houkuttelevaa ja miksi irtisanomisia viime vuosina on nähty niin paljon. Yhteiskunnan eri rakenteiden ja käytäntöjen hintalaput kun lopulta siirtyvät myös yksikkötyökustannuksiimme. Ilmaisia lounaita ei ole.

 

Lobbausta harjoittavat toki siis muutkin tahot kuin ay-järjestöt kuten Elinkeinoelämän keskusliitto ja maataloustuottajain keskusjärjestö MTK, mutta ensin mainittujen toimesta Suomeen on kaksi esimerkkiä mainiten saatu käytännöiksi taloudellemme hyvin vahingollinen nykyinen ansiosidonnaisjärjestelmä ja sen kylkiäisenä verovähennysoikeus ay-maksuista. Kyseisten käytäntöjen taloudellista toimeliaisuutta ja siten kansantalouttamme näivettävä vaikutus on huomattavasti suurempi kuin niiden saaman palstatilan perusteella voisi päätellä. Ne ovat olleet hiukan hyshys-osaston puheenaiheita.

 

Lobbausta tulee aina tapahtumaan ja sillä oma hyödyllinen paikkansa on, mutta uskaltaisimmekohan kansakuntana ottaa sellaisen askeleen, että rohkenisimme vaatia kyseistä toimintaa edes julkiseksi?

 

 

*  *  *  *  *

 

Valtiosubventiota: http://www.studio55.fi/vapaalla/article/lauri-torhonen-taman-takia-suomalainen-elokuva-ei-menesty-maailmalla/5219968

 

Suomalaisten taitamaa sääntelyä: http://www.kaleva.fi/uutiset/oulu/lk-pohjois-pohjanmaan-ely-keskus-hylkasi-onnibuscomin-reittiliikennelupahakemuksen/700652/

 

Alussa oleva kuvaaja on napattu täältä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki

Kiitos tästä Heikki - voisi olla että meillä on yhteisiä ajatuksia enemmänkin? Ja nyt en puhu Natosta - tarvittaessa kyllä siitäkin;-)

Saa olla yhteyksissä myös!

http://e-liike.net

Toimituksen poiminnat